Talajjavító

Talajjavító

A zebegényi mészkövet (Zebegényi Fehér Arany) könnyen oldódó mészmárga jellege és fiatal földtani kora Európa egyik legjobb talajjavító anyagává teszi. Hatóanyag tartalma 88-93% CaCo3, amely megfelel 49-52% CaO-nak.

A talajjavító mészkő őrlemény (Szénsavas Mész) puha mészkőből, szárítással, osztályozással készült termék, amely a szárítás következtében jó nedvszívó képességű, a talajra juttatva gyorsan szétesik és oldódik, így a növények számára gyorsan és nagy mennyiségben hozzáférhetővé válik.

Ez a saját bányánkban kitermelt puha mészkő tengeri üledékként körülbelül 15 millió évvel ezelőtt keletkezett. A bánya anyaga csaknem teljes egészében szerves maradványokból áll. Ősmaradványok, tengeri puhatestű élőlények páncéljai és korallok vannak az algákból képződött mészmárga üledékbe beágyazódva.

A talajjavító technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az eddigi hagyományos korai betakarítás utántól ősz végéig tartó meszezési időszak egész évre bővüljön. Nyugat-Európában az anyagot a tarlóra, fagyott talajfelszínre vagy akár a növényállományra is kiszórják (az általunk forgalmazott mészkőpor a növényekre nincs maró hatással). Ez az időszak azért alkalmasabb a meszezésre, mert az őszi és tavaszi vízmaximum idején a víz teljesen átitatja a talajt és az alacsony hőmérséklet miatt sok széndioxidot tartalmaz, mely elősegíti a mész feloldódását és talajban való eloszlását. Javul a talaj szerkezete, víz- és levegőgazdálkodása, jobb lesz a szervesanyag-minősége, csökken a talaj cserepesedési hajlama és a művelő eszközökkel szembeni ellenállása. A kedvező kémhatás és a javuló víz- és levegőgazdálkodás összetett hatására nő a mikroorganizmusok mennyisége, élénkebb lesz a talajélet. Növekszik a légköri nitrogénmegkötés, intenzívebbé válik a nitrifikáció, fokozódik a tápanyagok feltáródása, jobb lesz a műtrágya-hasznosulás, növekszik a növények szénhidrát-, aszkorbinsav- és karotin tartalma. A meszezés hatására jelentősen növekszik a különböző növények eltarthatósága és a csonthéjas gyümölcsök termésmennyisége.

Hazánkban a mésztrágyázás nem terjedt el. A terméssel elvont kalcium egy részét különböző műtrágyákkal pótoljuk. A nagymérvű műtrágyázással viszont a talajaink elsavanyosodnak, ami a talajok természetes anyaggal történő mésztrágyázását indokolja.

Zebegényben 25, 50 és 1.000 kg-os kiszerelésben kapható talajjavító futor. Szívesen küldünk tájékoztatót a javítóanyag szükséglet kiszámításáról, a meszezés kivitelezéséről. Hívjon bennünket!

A talajjavító szerepéről röviden

talajjavítás

talajjavítás a mezőgazdaságban alapvető, hiszen minden gazda érdeke, hogy magas legyen a terméshozam, és ezáltal a vállalkozása profitot tudjon termelni. A talajjavító mészkőzúzalék segítségével számos előnyre lehet szert tenni, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

talajjavító használatával a talaj szerkezete megváltozik, a javuló víz- és levegőgazdálkodás okán pedig a mikroorganizmusok mennyisége jelentősen megnövekedik. A nitrogén megkötése is hatékonyabbá válik, és így a talajba kerülő műtrágya is jobban képes hasznosulni. Ezek összetett hatására a növények egészségesebben képesek fejlődni, a tápanyag- és vitamintartalmuk pedig megnő, ráadásul az eltarthatóságuk is javul. Mindebből levonható a következtetés, hogy a talajjavító használata gyakorlatilag elengedhetetlen.

Amennyiben talajjavítóra lenne szüksége, válassza cégünk termékét, a talajjavító mészkő őrleményt! Amennyiben kérdése lenne, vagy rendelését szeretné leadni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!